Verslag Hoeftoernooi 2012-2013

Het is inmiddels een traditie geworden dat op de laatste dag van de kerstvakantie het Hoeftoernooi van start gaat. Dus ook dit jaar, alweer voor de 35ste keer voor de pupillen en de 30ste keer voor de mini’s. 18 pupillen en 10 minipupillen teams zullen de eerste 5 weken van het nieuwe jaar strijden om de felbegeerde wisselbekers. Zoals ieder jaar heeft ook deze versie van het Hoeftoernooi weer een aantal noviteiten met als doel het toernooi nog spannender te maken en alle teams zo lang mogelijk in de race te houden voor een hoofdprijs. De belangrijkste veranderingen zijn de knock-out kwartfinales en halve finales bij de pupillen. Deze wedstrijden worden gespeeld op de vierde speeldag en zullen (omdat de beslissing in 1 wedstrijd moet vallen) razend spannend worden. Naast de ‘echte’ finales wordt er (net als vorig jaar) bij de pupillen ook weer een B-finale gespeeld. Alle teams die zich na 3 speelronden niet hebben geplaatst voor de knock-out fase hebben nog kans op het spelen van die B-finale. Ook bij de mini-pupillen is het toernooischema zodanig aangepast dat er meer teams langer een kans maken op de toernooiwinst.

Wie zijn de favorieten dit jaar? Bij de mini-pupillen is de titelverdediger van vorig jaar (de Hertjes) op voorhand niet de grote favoriet, maar dat was hij vorig jaar ook niet direct. Kijkend naar het spelersmateriaal lijken de De Wit Boys, De Oosterbaantjes, de J Ideetjes en de Club van 100 de meeste aanspraak te gaan maken op de titel. Bij de pupillen zijn de Tuinfluiters, Egam United, de Drivers en de Bouwers kansrijk voor een plek bij de laatste vier en zijn Steengoed, de Medics en de IJssenraggers gevaarlijke outsiders. Maar goed, zoals ieder jaar zullen er weer veel verrassingen zijn en zeker in het nieuwe knock-out systeem kan één slechte wedstrijd fataal zijn. Tot zover enkele prognoses van de jeugdcommissie.

Wat er van deze voorspellingen, voor zover van voorspellingen kan worden gesproken terecht is gekomen, lezen we zo. Allereerst mag (weer) worden gezegd, dat het Hoeftoernooi sportief weer zeer geslaagd was, mede door de voortreffelijke organisatie. Helaas was er af en toe weer twijfel bij “al dan niet doelpunten” in verband met de harde mat in de blauwe doeltjes. Soms is het ook heel moeilijk dit met zekerheid te zien.

Egmond aan den Hoef, 26 januari 2013

Op deze datum waren al drie speelrondes voorbij en hadden de krachtsverhoudingen zich afgetekend. Vandaag vonden de halve finales plaats. Er waren bij de mini-pupillen twee pouletjes van drie teams gemaakt, de nummers 1, 4 en en 5 van de ranglijst na drie wedstrijddagen en de nummers 2, 3 en 6. De Hertjes was vierde geworden, dus de nummers 1 en 5 waren de tegenstander. De eerste wedstrijd was tegen De Wit Boys, vooraf bestempeld als één van de favorieten, maar dat zich pas de laatste wedstrijddag had geplaatst door twee keer te winnen en door te gaan op doelsaldo. Na het eerste fluitsignaal ging de Hertjes gelijk in de aanval en dat loonde, want al na een paar minuten stond het 1-0. De Wit liet zich niet kennen en gooide alles in de strijd en ook dat loonde, want de 1-1 viel op een moment, dat er even niet goed werd opgelet. Toen moest de Hertjes weer, want de winnaar van deze wedstrijd kon het resultaat van de verliezer tegen de Oosterbaantjes afwachten. En dat lukte, want de Hertjes kon weer een doelpunt op het scorebord laten zetten: 2-1. Maar weer wist De Wit Boys terug te komen en scoorde een minuut of drie voor tijd de 2-2. Daarna had De Wit Boys zelfs iets betere kansen, maar gelukkig voor de Hertjes bleef het 2-2. Daardoor moest De Wit Boys eerst aantreden tegen de Oosterbaantjes. De Oosterbaantjes, zwaar favoriet, maakte deze rol geheel waar, want vijf minuten voor tijd scoorde het team de 2-0. Wat De Wit ook probeerde, het lukte niet en De Wit had geen finaleplaats. Die zou in de derde wedstrijd van deze poule worden beslist. De Hertjes tegen de Oosterbaantjes. Al in de eerste minuut wist De Hertjes te scoren en kwam dus met 1-0 voor. Tegen de verwachting in was de Hertjes de betere ploeg, maar De Oosterbaantjes begon naar gelang de wedstrijd vorderde al meer aan te dringen. Soms werd met veel kunst- en vliegwerk het doel schoon gehouden, terwijl aan de andere kant ook toch nog enkele kansen vielen te noteren voor De Hertjes, maar de stand bleef 1-0 tot…..twee minuten voor tijd toen de Oosterbaantjes in deze bloedstollende wedstrijd eindelijk een klein gaatje wist te vinden en de 1-1 was een feit. Nu moest de Hertjes alles op alles gooien om nog te winnen, maar dit lukte niet meer in de laatste anderhalve minuut. Het bleef 1-1 en De Hertjes   gaat zondag 3 februari a.s. tegen de J’ Ideetjes spelen om de bronzen medaille. Ook deze strijd zal zwaar worden. Een verrassing was dus uitgebleven. Die verrassing was er overigens wel bij de pupillen. Daar wist het team van De Medics van Michiel Zwartkruis (Pim Belleman (2x) en Alex Houtenbos (1x) waren trefzeker) het zwaar favoriete Drivers in de halve finale te verslaan en zo een finaleplaats te bemachtigen. Daar moest het aantreden tegen het eveneens favoriete Tuinfluiters, dat zijn favorietenrol wel waarmaakte in de halve finale en het team van Egam United de weg naar de finale versperde.

Egmond aan den Hoef, 3 februari 2013

Vandaag finaledag. Wie zouden er kampioen worden. wie runner up en wie zouden er op het brons beslag leggen? De mini’s maakten het als eerste uit. De derde en vierde plek was een strijd tussen de Hertjes en de J’Ideetjes. Het team van sponsor Jelle Idema wist twee keer te winnen van de Hertjes (1-0 en 4-2) en legde dus terecht beslag op de derde plek. De eerste plek was een prooi voor de Oosterbaantjes. In de finale was het team van Arie Hendrik Visser uiteindelijk te sterk voor de Club van 100, dat volgend jaar vast van plan is de hoogste trede te betreden. Al met al een verdiende winnaar.

Bij de pupillen was de strijd om de derde plek een spannende. Pas in de verlenging wist de Drivers te scoren en de golden goal was goed voor de derde plek. De verrassing van het toernooi, de Medics van sponsor Michiel Zwartkruis moest het in de finale opnemen tegen de Tuinfluiters. Dit laatste team was twee keer te sterk, de Medics kon geen potten breken en de Tuinfluiters mocht op de hoogste trede van het ereschavot de eer en het applaus in ontvangst nemen.

De prijzen werden uitgereikt door de jubilerende coach (30ste keer) van de Hertjes, Ruud de Raadt en jeugdcoördinator Jaap Buter, die voor het eerste aanwezig was, had genoten en veel talent had gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *