• Debuut in betaald voetbal voor Nick Twisk

  Oud Zeevogels jeugdspeler Nick Twisk (onlangs 18 geworden) begon het seizoen 20-21 als speler van AZ O18. Sinds een aantal weken traint hij mee met Jong AZ dat in de eerste divisie speelt. Betaald voetbal dus. Op vrijdag 30 april maakte Nick zijn debuut in Jong AZ in de uitwedstrijd bij Roda JC uit het Limburgse Kerkrade. Wij stelden hem wat vragen:

  Nick, je mocht voor het eerst mee met Jong AZ voor een officiële wedstrijd. Had je gedacht op deze avond ook al je debuut te gaan maken? Had je afspraken hierover met trainer Vonk gemaakt?
  Ik had wel het idee dat de kans sowieso aanwezig was, aangezien ik de enige defensieve middenvelder op de bank was. Dus ik had voor de wedstrijd goede hoop dat ik zou invallen. Ik had geen afspraken met trainer Vonk. Hij wilde de wedstrijd winnen en hij benaderde het niet als een oefenwedstrijd. Ook al speelt Jong AZ nergens meer voor.

  Roda JC en Kerkrade ligt niet om de hoek maar je speelt daar wel in een écht stadion. Hoe was dat?
  Ja het was wel een pittig lange reis maar uiteindelijk zeker de moeite waard. We moesten om 14:30 uur aanwezig zijn bij AZ . Ik ging 13:45 uur van huis en was om 02:15 thuis. Ik ben ruim 12 uur onderweg geweest. In het stadion kunnen 20.000 man. Dat is heel gaaf als je daar speelt. Er waren ook fans aanwezig en dat gaf al helemaal een lekker gevoel. Uiteindelijk is dit toch waar je het allemaal voor doet. Je wordt profvoetballer omdat je in grote stadions en voor de fans wilt spelen dus is het wel een droom die uitkomt.

  Verwacht je de komende weken meer minuten in Jong AZ te gaan maken?

  Als de spelers van de A-selectie terug worden gehaald dan kom ik nog niet in aanmerking. Als Jong AZ met de eigen ploeg speelt dan verwacht ik wel dat ik bij de selectie zit. Of ik minuten ga maken kan ik niet zeggen. Dat is aan trainer Vonk. Maar voor mij is alles mooi meegenomen. Ik ben blij met elke minuut.

  Je kwam er in de 89e minuut in? Heb je de bal nog geraakt in die paar minuten?
  Ja ik stond in de 85e minuut klaar om in te vallen maar de bal ging maar niet uit. Ik heb 5 minuutjes mee gedaan. Ik heb welgeteld 1 bal aangeraakt. Een bal weggekopt.

  Met wat voor opdracht heeft trainer Vonk je het veld ingestuurd?
  Ik werd het veld ingestuurd met de taak om gewoon heel veel energie in mijn spel te leggen. Ik moest constant druk zetten op de centrale verdedigers van Roda JC zodat zij geen vrije ballen naar voren konden geven.

  Was je familie aanwezig in het stadion?
  Nee helaas niet. Ze hadden nog wel gekeken voor een kaartje maar alleen de seizoenkaarthouders konden een kaartje kopen. Zij hebben de wedstrijd via twitter gevolgd.

  Heb je er nog iets aan toe te voegen?
  Ik ben heel blij dat ik mijn debuut heb gemaakt in het profvoetbal. Ik hoop dat dit het begin is van een mooie carrière. Mijn familie en vrienden zijn ook heel belangrijk geweest en dat zij het dan allemaal zo leuk vinden en zo trots zijn, geeft mij een heel goed gevoel. Ik ben hongerig naar meer en ik heb zin in de komende jaren!

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Over de wedstrijd  op AZ.nl.

  Zico Buurmeester stond overigens in de basis!

  Jong AZ wint in Kerkrade, Gepubliceerd op 30 april 21, 21:51

  KERKRADE- Jong AZ heeft vrijdag tegen Roda JC het volle pond gepakt. In het Parkstad Limburg Stadion maakte Yusuf Barasi de enige treffer: 0-1. Ernest Poku, Maxim Dekker en Nick Twisk debuteerden in het betaald voetbal.

  In de openingsfase waren de kansen voor Jong AZ. Zico Buurmeester schoot na drie minuten al vallend op Jan Hoekstra, waarna een gevaarlijke inzet van Richonell Margaret niet veel later werd geblokt. Na een kwartier kon Buurmeester van randje zestien vrij schieten, maar de middenvelder zag zijn inzet met moeite gekeerd worden.

  Van de lijn
  Ook Roda JC kreeg wat kansen. Een kopbal van Richard Jensen viel bijna binnen en ook Benjamin Bouchouari was dichtbij. De middenvelder schoot in de handen van Sem Westerveld. Aan de overzijde kwam Jong AZ er meermaals gevaarlijk uit. Een poging van Robin Lathouwers werd van de lijn gehaald en Margret kwam net te kort bij een voorzet van Barasi.

  Knappe redding
  Na de pauze was Margaret vrijwel direct gevaarlijk. Een schot van de aanvaller werd van richting veranderd en was Hoekstra daardoor bijna te machtig. Niet veel later kreeg Patrick Pflücke een enorme kans. De Roda-aanvaller stond opeens vrij voor Westerveld, maar de goalie had een knappe redding in huis.

  Messcherpe counter
  In de 72e minuut opende Jong AZ de score. Poku – die een paar minuten eerder zijn profdebuut maakte – snelde in een counter langs de Roda-defensie en zette voor op de vrijstaande Barasi: 0-1.

  Slotoffensief
  Gesteund door de ruim duizend wegens een testevent aanwezige bezoekers zette Roda een slotoffensief in. Het leverde enkele hachelijke momenten op voor het doel van Westerveld. Met de eindstreep in zicht maakten ook Dekker en Twisk hun entree in het betaald voetbal. In extra tijd kreeg Niek Vossebelt nog een grote kans op de gelijkmaker, maar hij kopte net naast. Zodoende keerde Jong AZ huiswaarts met drie punten op zak.

  Vonk: ‘Goed tegen geweerd’
  “We hebben een volwassen wedstrijd gespeeld waar alles in zat”, vertelde trainer Michel Vonk. “In de eerste helft kregen we al een aantal kansen om op voorsprong te komen, maar richting de rust werden de ruimtes te groot. In die fase waren wij ook wat slordig. Dat hebben we in de kleedkamer besproken en gaven aan dat we in de tweede helft een scherper Roda verwachtten. Daar hebben we ons goed tegen verweerd.”

  ‘Belonen onszelf’
  “Uiteindelijk scoren we uit een messcherpe counter en belonen onszelf daarmee. We kregen deze wedstrijd ook de gelegenheid om drie jongens te laten debuteren. Dat en de zege zorgt ervoor dat we met een goed gevoel terugreizen.”

  WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
  Roda JC – Jong AZ 0-1 (0-0)
  Keuken Kampioen Divisie

  Opstelling Roda JC: Jan Hoekstra; Stefano Marzo, Richard Jensen (63. Kees Luijckx), Danny Bakker, Amir Absalem; Benjamin Bouchouari (70. Niek Vossebelt), Ali Messaoud (59. Thijmen Goppel), Robert Klaasen; Dylan Vente, Erik Falkenburg (70. Fabian Serrarens), Patrick Pflücke.

  Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Robin Lathouwers (67. Joey Jacobs), Jorn Berkhout, Tijs Velthuis, Maxim Gullit; Peer Koopmeiners, Zico Buurmeester, Bram Franken; Fedde de Jong (90. Nick Twisk), Yusuf Barasi (83. Maxim Dekker), Richonell Margaret (67. Ernest Poku).

  Scoreverloop: 72. Barasi 0-1.
  Gele kaarten: Klaasen (Roda JC).
  Rode kaarten: –
  Scheidsrechter: Jesse Rozendal.

  Foto’s: Soccrates Images. Foto 1: De drie debutanten in Jong AZ: Ernest Poku, Nick Twisk en Maxim Dekker. Foto 2: Beeld uit de wedstrijd.