• Jos en Mike Twisk; Vergroeid met Zeevogels

  Vandaag, zaterdag 27 augustus 2022, in NHD/Alkmaarsche Courant. Tekst door Ron Weinbrecher.
  _________________________________________________________________________________________________________

  Clubkleuren
  Ze spelen in het vlaggenschip van hun club, maar zijn niet de eerste van de familie die de clubkleuren verdedigen. Soms gingen zelfs meerdere generaties deze sporters voor. Een gesprek over toen en nu. Vandaag: vader en zoon Jos (60) en Mike Twisk (24) van Zeevogels.
  __________________________________________________________________________________________________________


  VRIENDENTEAM - Vader Jos en zoon Mike Twisk zien overeenkomsten tussen hun generaties
  Wekelijks staat Jos Twisk langs de lijn om naar zijn zoon Mike te kijken, die uitkomt in het eerste elftal van Zeevogels. Twisk maakte bij de Egmondse voetbalclub deel uit van een gouden generatie die tot de eerste klasse reikte. Hij ziet overeenkomsten met het huidige elftal, dat vorig seizoen kampioen werd in de vierde klasse. ,,Zeevogels was in mijn tijd een echt vriendenteam en dat is bij deze generatie ook het geval. Een goede basis voor resultaten.”

  Egmond aan den Hoef - Een videocassette met vader en aanvoerder Jos Twisk (60) die bij de aftrap van de kampioenswedstrijd van Zeevogels in 1990 een hand geeft aan de aanvoerder van de tegenpartij. Het zijn de enige bewegende beelden die Mike Twisk van zijn vader als voetballer heeft gezien. ,,Typerend voor mijn spel”, zegt Jos Twisk met een glimlach. ,,Ik was een dienende speler die pas werd gemist als ik niet meespeelde.”

  Het was de succesperiode van Zeevogels. Met een kleine selectie slaagde de club uit Egmond aan den Hoef erin om in 1990 de eerste klasse te bereiken. Mike Twisk (24) hoopt met de huidige jonge generatie bij Zeevogels ook dergelijke sportieve prestaties te behalen. De eerste stap werd afgelopen seizoen gezet met de titel in de vierde klasse.
  Jos Twisk gaat trouw kijken als zijn zoon voetbalt. ,,We praten veel over voetbal”, zegt Mike. ,,Mijn vader vindt dat ik af en toe te ’ingewikkeld’ doe. En ik moet eerlijk zijn: hij heeft gelijk.” Jos zelf hield het simpel, hij werkte als een paard voor de technisch meer begaafde voetballers. ,,Ik was het cement tussen de stenen, zoals zo mooi wordt gezegd.” Zijn hele leven speelde Jos Twisk bij de Hoevers, zijn carrière stopte net na zijn dertigste. ,,Mijn knieën zijn helemaal versleten. Ik heb verschillende kruisband- en meniscusblessures gehad.”

  Kapper
  Jos Twisk was een echte liefhebber. ,,Met de paplepel ingegoten”, zegt Twisk, die professor is in de toegepaste biostatistiek bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,Mijn vader en moeder waren echte Zeevogels-supporters. Mijn vader was kapper en had een sigarenzaak hier aan de Herenweg, daar hingen altijd de opstellingen en de teamindelingen. Als het afgelast was, kon je het daar ook lezen.” Dat velen in die tijd begaan waren met het voetbal, zag Twisk als jeugdige speler. ,,Iedereen wachtte aan het begin van het seizoen tot het moment dat de teamindelingen bekend waren. Die kwamen dan bij mijn vader en moeder te hangen. En elk jaar opnieuw kwamen mensen de winkel binnenstormen om te vragen hoe het nu kon dat hun zoon in dat bepaalde elftal was ingedeeld. Hoe haalde Zeevogels het in het hoofd?”

  Mike Twisk, die Bewegingswetenschappen studeert aan de Vrije Universiteit, herinnert zich het Zeevogelshart van zijn inmiddels overleden opa. ,,Mijn broer Nick voetbalt in de jeugd van AZ, maar opa vond dat maar niks. Waarom moest hij zo nodig naar een bvo? Hij kon toch ook bij Zeevogels blijven voetballen?” Nick Twisk speelt samen met Zico Buurmeester, ook uit de jeugd van Zeevogels, bij de eredivisieclub in Alkmaar. ,,Typerend voor Zeevogels”, zegt Jos Twisk. ,,We hebben veel goede technische voetballers voortgebracht en diverse goede lichtingen gehad.”
  Het was logisch dat Jos Twisk de coaching en trainingen van zijn zoons voor zijn rekening nam. Een tijdlang was hij voorzitter van de jeugdcommissie, maar inmiddels is Twisk alleen supporter.

  Jos Twisk stopte bij Zeevogels in de tweede klasse. ,,Mijn knieën speelden mij steeds meer parten. Hans Ursem, onze trainer in die tijd, vertelde mij eerlijk dat hij voor andere spelers ging kiezen en ik begreep dat volkomen.”

  Kritisch
  Met veel plezier kijkt hij naar zijn zoon Mike. ,,Hij kan veel beter voetballen dan ik in mijn tijd”, zegt hij trots, terwijl Mike zichtbaar blij is met het compliment van zijn vader. ,,Maar hij heeft wel gelijk als hij zegt dat ik simpeler moet voetballen en mentaal sterker moet worden. Ik ben soms zo kritisch dat ik daar te lang in blijf hangen.” Jos lacht als hij Mike dat hoort zeggen. ,,Als jeugdspeler is hij wel eens de hele middag in de auto blijven zitten toen hij had verloren”, herinnert hij zich. Het compliment komt evenwel retour als Mike over zijn jeugdjaren bij Zeevogels praat. ,,Van de kabouters tot de D-jeugd word je gevormd als voetballer en mijn vader was altijd mijn trainer in die periode.”

  Mike is na een blessure weer aan het trainen en hoopt de eerste competitiewedstrijd te halen. ,,Ik heb voor het eerst sinds tijden weer meegedaan met een training. Dat was voor mij één groot feest.”


  ___________________________________________________________________________________________
  Steun de lokale/regionale media door regelmatig een krant te kopen of een (digitaal) abonnement af te sluiten.
  ___________________________________________________________________________________________