• Mevrouw Gré Twisk - Ruiter overleden

  Wij kregen het droevige bericht dat, toch nog onverwachts, ons lid van verdienste mevrouw Gré Twisk-Ruiter is overleden. Zij is 92 jaar geworden. Gré heeft veel voor Zeevogels gedaan en haar betrokkenheid bij de club was groot. Haar man Wim is een paar jaar terug overleden. Wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

  Op de foto's: Gré als handbalster van Zeevogels (1953). Gré (midden) in het gezelschap van haar zus Tiny en man Wim. Gré in de het zonnetje bij haar woning op de Hanswijk.

  Bij het zestigjarig huwelijk van Gré en Wim in 2017 heeft dit verhaal in het 'Contact met de Egmonden' gestaan:

  Wim Twisk en Gré Twisk-Ruiter zijn mensen die van kleine dingen kunnen genieten. Eenvoud siert ze. Het zijn mensen die iets voor een ander willen doen, altijd willen helpen en zorgen. Boven alles staan hun kinderen, daar hebben ze altijd alles voor gedaan en doen dat nog. Ze zijn gek op hun kleinkinderen Roy, Nikky en Chelsey waar ze vaak op gepast hebben en altijd met heel veel liefde. Door de interesse en belangstelling die Wim en Gré tonen voor hun kinderen en kleinkinderen is er een hecht gezin en een sterke familieband ontstaan. Wim en Gré zijn twee mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben, veel hebben gegeven, positief zijn gebleven en vooral dankbaar zijn, mensen met een gouden randje.

  Wim is een echte Hakkeloor, geboren in Egmond-Binnen op 17 november 1927. Het gezin bestond uit zus Agie (1922), broer Frans (1924, overleden in 2006), Wim (1927) en broer Jan (1930, overleden in 2015). Hij groeide op in een gezellige buurt met echte Egmond Binners (Hakkeloren), zoals Duinmeijer, Tromp en Valkering. Wim werkte met zijn vader op het land in de bollen totdat hij op 5 februari 1947 naar Indië vertrok waar hij drie jaar verbleef. Broer Jan schreef in die tijd iedere dag een brief aan Wim en deed daar altijd twee sigaretjes bij. De post werd daar niet zo regelmatig bezorgd als bij ons dus Wim kreeg af en toe een heel pakket tegelijk en was daar maar wat blij mee (ook zijn kameraden trouwens). Die band tussen Jan en Wim is altijd hecht gebleven. Bij zijn terugkomst ontmoette hij Gré doordat broer Jan met Tiny (de zus van Gré) verkering had. Jan en Tiny trouwden in 1954 en Wim en Gré in 1957, een dubbele familie dus.

  Gré is geboren in Egmond aan den Hoef en was de oudste in het gezin dat bestond uit Gré (23 juni 1928), zus Tiny (1932), zus Riet (1934), zus Nel (1936) en broer Piet (1938). Een zusje tussen Gré en Tiny is jong gestorven. Thuis was het hard werken in de kruidenierswinkel tegenover het Rode Hert. Manden met boodschappen wegbrengen naar klanten in het duin, vader helpen met brood venten, thuis veel werk verrichten maar ook in de huishouding bij anderen die hulp nodig hadden. Thuis was het wel altijd een gezellige boel, er kon veel en mensen waren altijd welkom. Ook tussen de zussen was het levendig met af en toe wel wat gekibbel onderling.

  Getrouwd

  Na een lange verlovingstijd gingen Wim en Gré wonen op de Krijt in Egmond-Binnen. Voor een echte Hoever als Gré was dat even wennen op het buurtje tussen Joh Apeldoorn en Trijn Peetoom maar al snel had ze haar draai gevonden en was ze zelfs goeie maatjes met veel paters uit de Abdij die regelmatig een koppie kwamen doen. Het werd een gezellige tijd daar op de Krijt. Wim werkte bij Theo Apeldoorn op het land en toen zoon Hans geboren werd ging Gré daar regelmatig heen om samen een broodje te eten. Daarna verhuisden ze naar de Meidoornlaan waar nieuwe rijtjeshuizen gebouwd waren. Allemaal jonge gezinnen met een toekomst voor zich en al snel ontstond er een hechte band. Dochter Karin is in de Meidoornlaan geboren en het gezin was compleet.
  Altijd bezig

  Gré was het bezige bijtje in huis. Poetsen en schoonmaken en zorgen dat alles reilt en zeilt in het huishouden. Daarnaast ging ze vaak naar de Hoef waar ze zus Tiny en zwager Jan hielp in de sigarenwinkel. Aan de Meidoornlaan was het altijd een gezellige boel. Verjaardagen, kermissen, een hok vol meiden en jongens, alles kon en niets was te gek. Eten en drinken volop en altijd zorgen dat eenieder het naar zijn zin had. "Ook nu nog kan je er altijd komen en staat er gelijk iets op tafel. Wim en Gré zijn enorm gastvrij", zegt dochter Karin. Sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Wim en Gré. Gré heeft tot haar trouwen bij Zeevogels gehandbald en Wim was een fanatieke tafeltennisser en is lange tijd actief geweest als voetbalkeeper. Eerst bij Adelbert en later ook bij Zeevogels in het beruchte veteranenteam. Actief in het verenigingsleven zijn ze beiden altijd geweest. Wim als keeperstrainer bij Zeevogels en dienstdoende als EHBO-er tijdens toernooien. Tot voor kort zelfs nog actief in de maandagochtendgroep om klussen te doen op en rond het veld. Ook toneelvereniging Spiegel was zijn lust en zijn leven. Gré als leidster van een voetbalteam, achter de bar staand in de kantine, schoonmaken en vele andere klussen. Als wasvrouw zullen er ook vele tenues door haar handen gegaan zijn. Als lid van verdienste staat zij te boek bij Zeevogels.