• Zeevogels wint weer vlak voor het eindsignaal

Ilpendam – zondag 12 maart 2023 – De wedstrijd thuis werd maar liefst met 9-0 gewonnen, maar gezien de laatste paar wedstrijden, die wel met een (moeizame) overwinning eindigden, begon ook deze wedstrijd tegen de gastheer Ilpendam met dezelfde naam als het dorp met 0-0. En om de triple qua namen compleet te maken, alles vond plaats op het kunstgras van Sportpark Ilpendam. De stevige wind stond dwars over het veld en er werd wat later dan de geplande tijd 14.00 uur afgetrapt. De leiding van vandaag was in handen van de heer A. Hovinga.

Vandaag stond Finn Schaller weer in de basis voor Sam Bruschke. Sam had het in ieder geval vorige week goed gedaan. Na een minuut of vijf staken twee spelers, van allebei de teams één, de koppen letterlijk bij elkaar, maar het was gelukkig niets ernstigs. In de negende minuut werd er gescoord, maar niet voor Zeevogels. Een lange bal van achteruit werd op waarde geschat door Rony Volmer. Rony scoorde en Ilpendam leidde met 1-0. Het werd gelukkig voor Zeevogels heel snel 1-1. De aanval van Zeevogels werd afgerond door Jordin Koel, maar de bal ging door een gat in het net. Er was wat discussie over dit doelpunt, het net werd gemaakt en de zuivere goal werd geteld. Op het scorebord verscheen in de tiende minuut de gelijke stand. Zeevogels had eigenlijk al van het begin een overwicht, omdat het gewoonweg beter speelde, in ieder geval technisch. Maar dat was dus na een minuut of 20 nog niet uitgedrukt in de stand. De ongeveer 100 toeschouwers zagen in  de 21ste minuut Jordin Koel naar voren stomen, zagen ook een perfecte voorzet en verdediger Pim Belleman zette op het juiste moment zijn voet tegen de bal en bracht daarmee de stand op 1-2.

Na een minuut of 32 had Zeevogels de score moeten uitbreiden. Wesley Hof ging goed door tot in de zestien, maar Job Zentveld, die de bal het laatst beroerde, schoot over. De rest van de eerste helft was Zeevogels ook de betere ploeg, maar toch een beetje slordig, waardoor Ilpendam niet geheel ongevaarlijk, de bal regelmatig richting Zeevogelskeeper Stan Zwartkruis transporteerde. Elke keer zonder resultaat. Vlak voor rust gaf scheidsrechter Hovinga een vrije schop aan Ilpendam op de rand van het zestienmetergebied, echter de bal ging hoog over. Door het netincident duurde de eerste helft een stuk langer dan de geplande 45 minuten. Beide teams gingen na deze blessuretijd pas om 15.00 uur een kwartier rusten.

In de tweede helft kwamen twee teams met een aantal aanwijzingen uit de kleedkamer. Ilpendam om tegen een van tevoren gedoodverfde winnaar een goed resultaat te halen. Zeevogels om een zo hoog mogelijke score neer te zetten, waardoor hopelijk bij de tweede periodetitel  de naam van Zeevogels zou prijken (overigens afhankelijk van andere uitslagen). De ploeg van trainer Rob Hersche moest deze tweede helft ervoor zorgen op tijd de duels in te gaan, waardoor het rommelige spel van de eerste helft kon worden verbannen. En daarop voortbordurend de score uitbreiden.

Helaas werd het spel van Zeevogels in het grootste gedeelte van de tweede helft niet beter, zodat de minimale voorsprong op het scorebord bleef staan. Zeevogels verzuimde de voorsprong uit te breiden. Job Zentveld schoot mis, Finn Schaller schoot voorlangs en Jordin Koel ging goed door, maar had de bal aan de geheel vrijstaande Jos Hopman moeten afgeven. Nu liep hij zich vast. Een schot van Wesley Hof werd ternauwernood geblokt, waardoor de stand weer niet veranderde. Bij Zeevogels waren inmiddels Valentijn Entius en Quint Roffelsen in de ploeg gekomen voor respectievelijk Jamie Jong en Jeffrey Kruijff.

En wat gebeurt er dan, als je continu verzuimt de score uit te breiden. Ilpendam scoort. De ingevallen spits bij Ilpendam plaatste de bal langs keeper Zwartkruis in de linkerbenedenhoek. Een onnodige goal, maar het was wel 2-2. In de 80ste minuut, dus nog een minuut of tien plus blessuretijd te gaan om de drie punten naar huis mee te nemen. Na deze goal kwam Sam Bruschke er in voor Finn Schaller. Vlak voor die wissel was het ook nog bijna 3-2 voor Ilpendam geworden, maar Zeevogels zwijnde. Daarna leek Jos Hopman te gaan scoren, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel. Velen hadden hun twijfels. In de 89ste minuut gebeurde het dan toch. Keeper Stan Bakker van Ilpendam moest passen bij een hele mooie goal van Jordin Koel. Keeper Stan Zwartkruis had een uitstekende uittrap. Die uittrap kwam bij Jordin Koel, die met een fraaie volley scoorde, de 2-3 was het gevolg. En nog even later, dus weer echt in het laatste gedeelte  van de wedstrijd nu wel een goede combinatie, waarbij het overzicht werd gehouden. Jordin Koel en Jos Hopman waren de combinerenden. De laatste haalde de trekker over: 2-4. De drie punten waren toch weer veilig gesteld.

Op een ander veld speelde zich voor Zeevogels een belangrijke wedstrijd af, want Limmen en Meervogels kruisten in Limmen op een overvol Damphegeest de degens met elkaar. Die wedstrijd werd gewonnen door Meervogels met 2-1, waardoor Zeevogels net naast de tweede periodetitel grijpt (of Meervogels moet kampioen worden voor een plaatsvervangende periodetitel). De andere wedstrijd was Hugo Boys tegen Koedijk, die Hugo Boys verrassend met 1-0 won. Door de rest van  de uitslagen heeft Zeevogels zich gesettled op de vierde plek in de reguliere stand. Volgende week het begin van de derde periode en Zeevogels ontvangt Bergen op de Hogedijk. Het slot van deze competitie kon nog wel eens heel spannend worden.